Rondleiding bij Glen Morangie whisky destilleerderij - Tain - Schotland

Schotland

Woensdag 16-08-06

Bij de destilleerderij van Glen Morangie hebben we een langere stop gemaakt. We hebben hier een rondleiding door de destilleerderij van deze schotse whisky gedaan. We werden in een groep ingedeeld en door een plaatselijke dame door alle onderdelen van de destilleerderij rondgeleid. We begonnen in de opslagruimte waar alle gerst wordt bewaard. Het gerst wordt geweekt in water, daarna gedroogd op roosters met daaronder vuur van turf. Vandaar dat de verschilldende whisky's andere mate van rokerigheid hebben. Dit komt door de verschillende hoeveelheden turf op het vuur. Na het drogen wordt de gerst tot een beslag gemalen door warm water toe te voegen waardoor de suikers uit het gerst worden opgelost. Dit gebeurt in grote kuipen, de zogenaamde mash-tuns. Na het zeven van het beslag wordt er gist toegevoegd aan het "wort' waardoor de suikers gaan gisten en alcohol wordt gevormd. Naast deze alcohol wordt er ook koolzuur en warmte gevormd. Deze koolzuur laten ze je even aan ruiken en dat beneemt je werkelijk de adem! Daarna liepen we door naar de ruimte waar de destillatieketels (de zogenaamde stills) zich bevonden. De stills van Glen Morangie behoren tot de hoogsten van Schotland. Een kenmerk van Schotse whikys is dat deze 2 keer worden gedestilleerd ten opzichte van 3 keer voor de Ierse whisky's. Na het destilleren wordt er water uit eigen bron aan de whisky toegevoegd en worden de whisky's gerijpt in houten vaten. Dit zijn vaten die al gebruikt zijn voor onder andere port, sherry of bourbon. Een whisky mag pas een Schotse Whisky heten als deze tenminste 3 jaar heeft gerijpt op deze eikenhouten vaten. We zijn dan ook in een opslagruimte geweest waar de vaten lagen te rijpen. Wat waren er dat veel en dit was maar een klein deel van de totale hoeveelheid geproduceerde whisky. Een deel van de whisky is voor de engelen... Het zogenaamde Angels Share. Dit is het deel van de whisky dat verdampt tijdens de 10 jaar die de whiskys van Glen Morangie in de vaten liggen te rijpen. Na alle uitleg was het natuurlijk tijd om te proeven! We kregen verschillende whisky's te proeven in "drams". Dit zijn kleine glaasjes, maar omdat Edwin nog ene eind moest rijden hebben we toch maar gevraagd of we ze mee mochten nemen. Na een kort bezoekje aan de winkel zijn we weer op weg gegan richting Inverness. Maar een leuke ervaring rijker.