1. Korte trips
 2. Barcelona
 3. Park Guell - fietsen in Barcelona

Park Guell en fietsen door de stad

Barcelona

Vrijdag 11 juni 2010

Na een lekker ontbijtje met heerlijke Spaanse tomaatjes en lekker vers brood (gekocht bij het bakkertje om de hoek…) worden onze fietsen afgeleverd bij het appartement. We hebben de fietsen gehuurd bij Barcelona Cruising en zullen ’s middags met ene citytour van hun mee gaan. We vragen wat tips wat we moeten zien en waar we met de tour niet langs zullen gaan. We zijn er snel uit: Park Güell wordt de eerste stop. Het is wel even wennen op deze fietsen (we hebben hele hippe cruisers van het merk Electra). Geen versnellingen, en ondanks dat Barcelona vrij vlak is, ligt Park Güell op een heuvel. We laten dan de fietsen (op advies) het laatste stuk staan en gaan lopend verder naar Park Güell.
Park Güell, officieel geschreven met een ´K´ naar het Engelse woord ´Park´, is een stadspark in het Spaanse Barcelona in het stadsdeel Gràcia, en heeft tegenwoordig, volgens de gemeentelijke aanduiding in het park zelf, een oppervlakte van 15 ha. In het verleden was het park wellicht groter, verschillende bronnen noemen namelijk een grootte van 17,2 ha.
Eusebi Güell, lid van een rijke en adellijke familie uit Barcelona, gaf Antoni Gaudí in 1900 de opdracht voor de aanleg van een soort tuindorp op een braakliggend stuk land in het noordoosten van de stad Barcelona. Gaudí nam deze opdracht met beide handen aan, omdat het hem in staat stelde zijn ideeën over een op de natuur geïnspireerde architectuur vorm te geven. Dit leidde onder meer tot uit het gesteente groeiende pergola's, harmonieus in het landschap geïntegreerde trappen en paden en overal golvende, veelkleurige, mozaïekversieringen, waarmee Gaudí de alomtegenwoordigheid van God tot uitdrukking wilde brengen. Markante onderdelen van Park Güell zijn de ingang met portiersloge en portierswoning, het hek, de zuilengalerij, de dubbele trap met Salamander (ook wel als Draak betiteld) en de enorme, golvende zitbank. Zowel zitbank als Salamander bestaan uit ontelbare hoeveelheden mozaïekstukjes. In de vroegere portiersloge, aan de linkerzijde van de ingang, is thans de souvenirwinkel is gevestigd. De vroegere portierswoning, aan de rechterzijde van de ingang, herbergt het kantoor van de parkgidsen en is slechts incidenteel toegankelijk. Oorspronkelijk is het Park Güell bedoeld als woonwijk. Dit werd geen succes: er werden maar twee huizen verkocht en gebouwd. In het park staat ook het Casa Museu Gaudí, een klein Gaudí-museum. Het park is in een periode van 14 jaar gerealiseerd, en staat sinds 1984 op de UNESCO werelderfgoedlijst. (bron: Wikipedia)
Jammer genoeg regent het af en toe, maar we verkamen ons prima met een kop koffie onder een parasol bij de ingang van het park. Na de regenbuien trekken we het park in en bewonderen we de bijzondere architectuur van de verschillende bouwwerken. Natuurlijk zien we ook de Salamander en de golvende zitbank met een mooi uitzicht over de stad. We vergeten de tijd en komen tot de ontdekking dat we al weer terug moeten voor onze citytour.
 
Dus we verlaten het park en fietsen naar de wijk Gràcia waar het kantoor van Barcelona Cruising is gevestigd. Samen met 4 anderen en een gids (Ingeborg) en een stagiaire (Claire) van het bedrijf fietsen we op een lekker tempo door de stad. We beginnen met een paar Moderrnistische huizen te bekijken: De Casa Milà (1906-1910) is de eerste stop. Meer over Casa Milà volgt verderop in het reisverslag. Even verderop in de straat staan we stil bij Casa Batlló. Ook dit huis is een schepping van architect Antoni Gaudí. Het pand werd door hem verbouwd tussen 1905 en 1907 voor de textielmagnaat Josep Batlló i Casanovas. Bij Casa Batlló is niets hoekigs, maar alles is golvend en afgerond net als de golven van de zee. De voorgevel is bedekt met mozaïek dat doet denken aan de schubben van een vis. De zuilen op de gelijkvloerse verdieping lijken wel de poten van dinosaurussen te zijn en het golvende mozaïeken dak, de ruggengraat van een enorm monster. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren, die als het ware uit de zee ontspringen. Het centrale thema is dat van de drakendoder Sint-Joris (bron: Wikipedia).

We fietsen verder door een wat onbekendere wijk: El Raval. We stoppen eerst bij de CCCB, het centrum voor Catalaanse cultuur in een oud pand wat verbouwd is met moderne elementen. Vlakbij ligt het MACBA (museum voor de moderne kunst) met daarvoor een bekend plein waar vooral veel skaters op af komen. Het schijnt echt wereld beroemd te zijn onder skaters, maar vandaag is het erg rustig, wellicht door het weer van vanochtend? Maar dat maakt de architectuur er niet minder om, vooral de combinatie van oud en nieuw is prachtig. Even verderop komen we bij een verscholen pleintje van het oude “armen” ziekenhuis (Hospital de la Santa Creu) waar Antoni Gaudí is overleden. Het is hier heerlijk rustig verscholen achter de façades van het ziekenhuis en bibliotheek. Moeilijk te geloven dat er achter deze muren een miljoenen stad ligt. We stappen weer op de fiets en gaan dwars door El Raval via de Rambla del Raval naar de kust, via het 60 meter hoge standbeeld van Columbus. Vlakbij het kunstwerk van de Duitse Horn (de wankelende blokkendoos als eerbetoon aan de wijk Barcelonetta) nemen we een drankje op het strand. De lucht is geklaard en het zonnetje schijnt. Heerlijk!
 
Na de korte stop fietsen we verder door de wijk Barcelonetta, deze wijk is helemaal opgeknapt voor de Olympische spelen van 1992. Toen is ook het strand aangelegd. Een leuke wijk waar we later nog wel eens naar terug willen. Op de fiets doorkruizen we het Parc de la Ciutadella. Het Parc de la Ciutadella is het grootste park van Barcelona. Het is zeer populair onder de bewoners van Barcelona. Het dateert uit 1888 en herbergt een romantische tuin in Engelse stijl omringd door twee met bomen omzoomde boulevards, een monumentale waterval en een vijver. Op dit terrein staan verscheidene musea alsmede de dierentuin van Barcelona. Het park ligt in de wijk El Born. Nog zo’n leuke buurt met smalle kronkelende straatjes en heerlijk pleintjes. Dan komen we bij de Santa María del Mar. De kerk werd gebouwd tussen 1329 en 1383, in de hoogtijdagen van Catalonië als handels- en zeevaartnatie. Het is een uitstekend voorbeeld van Catalaanse gotiek, met een zuiverheid en eenheid van stijl die heel ongebruikelijk is voor de middeleeuwen. De voor die tijd korte en aaneengesloten bouwperiode is hier waarschijnlijk de oorzaak van (bron: Wikipedia) . In El Born liggen ook diverse musea, zoals die voor Picasso en het mammoet museum. We maken een laatste stop bij het De Palau de la Música Catalana. Het is een concertgebouw en werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner, een van de architecten die aan de basis stonden van het Catalaans modernisme. De bouw begon in 1905 en werd voltooid in 1908. De opdrachtgevers waren een groep muziekminnende Catalaanse textielindustriëlen, georganiseerd in een koorgemeenschap, Orfeó Català, met haar oorsprong op verschillende plaatsen in het oude deel van Barcelona. Met bijna 1400 leden in 1905 vond de gemeenschap het tijd voor een centrale plaats voor vocale kunst en legde de eerste steen van het Palau. De buitenmuren zijn van rode steen, gesteund door pilaren, die evenals de gevel versierd zijn met mozaïek. Op de hoek hangt een groot beeld van Miquel Blay, 'het Catalaans Volkslied' genoemd. Verder staan er bovenaan de façade drie bustes van Palestrina, Bach en Beethoven. Het gebouw beschikt over grote ramen en een omgekeerde gebrandschilderde koepel, die de zaal van natuurlijk licht voorzien, een unicum voor Europa. Boven het podium hangen grote orgelpijpen en zijn beelden van Richard Wagner en Josep Clavé aanwezig. De zaal heeft 2073 zitplaatsen (bron: Wikipedia).
 
Tegen 7 uur leveren we de fietsen weer in bij Cruising Barcelona. Wat een geweldige dag en tocht! We hebben heel veel van de stad gezien en kunnen plannen gaan maken wat we morgen nog willen doen. Ingeborg bedankt!

Inhoudsopgave: Korte trips

 1. Londen
 2. Barcelona
  1. Schiphol - Barcelona
  2. Park Guell - fietsen in Barcelona
  3. Sagrada Familia - Casa Mila - en meer
  4. Barcelona - Schiphol
 3. Duitsland - Eifel
 4. Duitsland - Harz
 5. Cyprus