1. Korte trips
 2. Barcelona
 3. Sagrada Familia - Casa Mila - en meer

Van Sagrada Familia naar Casa Mila, El Raval, El Gotic, Ramblas en fonteinen van Montjuic

Barcelona

Zaterdag 12 juni 2010

Vandaag gaan we te voet delen van de stad bekijken die we gisteren op de fiets al hebben gezien, of waar we juist niet zijn geweest. Maar we beginnen vlakbij het appartement: de Sagrada Família.
De Sagrada Família (Heilige Familie), of, voluit, Templo Expiatorio de la Sagrada Família, is een basiliek in de Spaanse stad Barcelona. De kerk is in aanbouw sinds 1882. Tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw een paar jaar stilgelegen. De huidige officiële opleverdatum is in 2026, maar of dit gehaald zal worden is nog maar de vraag. De snelheid waarmee de bouw vordert is voor een groot stuk afhankelijk van de hoeveelheid giften die toeristen binnenbrengen. De werken duren inmiddels al zo lang, dat de voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden (bron: Wikipedia).
Na even in de rij te hebben gestaan, kunnen we eindelijk naar binnen. Een beetje teleurgesteld zijn we wel. Het is er schitterend hoor. Vooral de combinatie oud en nieuw, strakke architectuur is mooi om te zien, net als de prachtige glas in lood ramen. Maar het is eigenlijk gewoon een grote bouwplaats, net als buiten. Het is moeilijk voor te stellen dat er daadwerkelijk missen gehouden worden in de kerk. De rij voor de liften is erg lang, dus we besluiten daar niet naar toe te gaan. Dan maar ergens anders het uitzicht over de stad opzoeken. Na de kerk te hebben doorkruist verlaten we deze surrealistische omgeving. We lopen dwars door de stad richting Casa Milà, benieuwd na de verhalen van gisteren.
Casa Milà is een flatgebouw van de architect Antoni Gaudí, gelegen aan de Passeig de Gràcia (Paseo de Grácia) in Barcelona. De muren zijn golvend. Het gebouw wordt ook La Pedrera genoemd, wat Catalaans is voor De Steengroeve. Die naam had oorspronkelijk een pejoratieve betekenis, omdat het gebouw aan geen van de toen geldende architecturale normen voldeed. In dit bouwwerk bevindt zich een museum, met wisselende exposities. Een appartement op de vierde verdieping, de zolder (met een tentoonstelling over het werk van de architect) en het golvende dakterras zijn te bezichtigen. De schoorstenen hebben grillige vormen die kenmerkend zijn voor het gebouw. In Casa Milà bevindt zich de eerste parkeergarage van Barcelona. De bewoners konden per koets (en later per auto) naar hun eigen verdieping rijden. Pas later werden er liften geïnstalleerd. In 1984 werd La Pedrera erkend als werelderfgoed door de UNESCO (bron: Wikipedia).
Ook hier staan we weer even in de rij, maar dat geeft niet, mooi weer en mensen kijken… Als we dan naar binnen gaan komen we op een binnenplaatsje uit met schitterende kleuren en balkonnetjes. Met de trap lopen we omhoog naar het appartement. Erg leuk om doorheen te lopen. We zien oude meubelen, posters, kleding en speelgoed uit de tijd dat de huis gebouwd is (1906-1910). En daarna een hoogtepunt van de reis: het terras! Uitzicht over de stad en bizarre schoorstenen en uitgangen van het trappenhuis. Wat een bijzondere architect is Gaudí toch. We nemen de omgeving en de zon in ons op en genieten volop.
Als we Casa Milà verlaten, is het alweer lunchtijd. In onze reisgids hebben we gezien dat er in El Raval een juice bar zit. We besluiten daar eens te kijken. En dat valt niet tegen! We lopen nog even via het MACBA om een paar foto’s te maken. Juicy Jones is een vegetarische, biologisch “eetcafé”. De muren zitten vol met graffiti. Leuk hoor, maar belangrijker: de gazpacho is voortreffelijk! En met de fruit-shake erbij hebben we een gezonde maaltijd binnen om de rest van de middag verder door de stad te lopen. We hebben nog een aantal wijken/ bezienswaardigheden niet gezien. De eerste stop is de Mercat Boqueria, een overdekte markt waar volop verse producten te koop worden aangeboden. Beetje toeristisch, maar wel leuk. En deze markt ligt aan de Ramblas. De bekende straat in Barcelona met levende standbeelden. Het is mij een beetje te druk, dus we duiken een zijstraatje in en komen zo op de Plaҫa Reial. Een mooi mediterraan plein, met fontein, palmbomen en schitterende façades. Dit plein ligt in de wijk El Gòtic, de oudste wijk van Barcelona. Ook hier weer knusse straatjes met vele winkeltjes. Al lopend komen we bij het gemeentehuis en de Cathedraal. Deze cathedraal heeft een schitterende binnentuin. Waar vind je nu ene kerk met palmbomen inde binnentuin! Er begint net een dienst, dus we kunnen niet lang binnen blijven. Buiten op de trap genieten we nog even van de zon, voor we naar El Born lopen. We kunnen hier niet echt de leuke straatjes vinden die Ingeborg ons had gewezen gisteren tijdens de fietstocht, of zal het komen dat we zo langzamerhand een beetje moe worden?
 
Vanavond willen we naar de magische fonteinen op de berg Montjuïc. Op deze berg is het Museu Nacional dÁrt de Catalunya (MNAC) gevestigd. Ook staat hier de spiraal waar het Olympische vuur heeft gebrand. De show van de fonteinen vind elke avond plaats als het donker is. Een prachtig schouwspel van water, kleur en muziek. We staan een hele tijd te kijken voor we een eind richting de metro lopen. Moe en voldaan komen we rond middernacht weer bij ons appartement. Een dag vol indrukken, genieten. Nog een nachtje slapen en dan alweer naar huis.

Inhoudsopgave: Korte trips

 1. Londen
 2. Barcelona
  1. Schiphol - Barcelona
  2. Park Guell - fietsen in Barcelona
  3. Sagrada Familia - Casa Mila - en meer
  4. Barcelona - Schiphol
 3. Duitsland - Eifel
 4. Duitsland - Harz
 5. Cyprus