1. Korte trips
 2. Barcelona
 3. Schiphol - Barcelona

Van Schiphol naar Barcelona

Barcelona

Donderdag 10 juni 2010

Vandaag vertrek ik met mijn vriendin Nicole naar Barcelona. We vliegen met de Spaanse maatschappij Vueling vanaf Schiphol en landen op El Prat, het internationale vliegveld van Barcelona. De reis verloopt erg voorspoedig en we landen keurig op tijd in Spanje. Het is lekker weer, de zon schijnt en het is zo’n 25 graden. We nemen de Aeroport A1 bus naar het centrum van de stad, dan nog een klein stukje met de metro en rond half 7 kunnen we onze koffers kwijt in ons appartement Suites Marina. Vanaf het balkon hebben we uitzicht op het meesterwerk van Gaudí: de Sagrada Família. Verderop in dit verslag meer informatie over deze bijzondere kerk.
De architect die de Sagrada Família heeft ontworpen is Antoni Gaudí, de bedenker van meerdere andere karakteristieke bouwwerken in Barcelona (onder meer Casa Batlló en Park Güell). Omdat Gaudí voorganger is van het Catalaans modernisme, is de kerk daar nu het belangrijkste symbool van. Het Catalaans modernisme is nauw verwant aan de Jugendstil en dient dus niet verward te worden met het Modernisme. We zullen in deze citytrip nog veel meer bouwwerken van deze meester zien. De stad staat er “vol” mee.
Ons appartement ligt in de wijk L’Eixample. Het Eixample (Catalaans woord voor 'uitbreiding', Spaans: Ensanche) is een planmatig opgezette wijk in Barcelona. Aan het begin van de 19e eeuw had Barcelona de hoogste woondichtheid in Europa. Uitbreiding van de stad was daarom noodzakelijk, ook om op deze manier het centrum van de stad met de omliggende wijken te verbinden. De regering in Madrid gaf daarom de Catalaanse architect Ildefons Cerdà i Sunyer (1815-1876) opdracht om een uitbreidingsplan op te stellen. Dit plan kreeg de naam Eixample en is tot op de dag van vandaag een wereldberoemd voorbeeld van wetenschappelijke stedenbouw. Volgens de socialistische ideeën van Cerdà werd de wijk Eixample ontworpen voor bewoning door zowel de gegoede burgerij en kleine zelfstandigen als door arbeiders. Op de tekentafel werden gelijkvormige, achthoekige blokken ontworpen. De hele wijk zou doorkruist worden door een lange, diagonale avenue, Diagonal genoemd. (bron Wikipedia).
We besluiten om het lekker rustig aan te doen vanavond. Alleen even boodschappen doen en lekker eten op een terrasje met uitzicht op de Sagrada Família. Heerlijk! Voor morgen hebben we fietsen gehuurd en ’s middags zullen we met een citytour op de fiets mee gaan.

Inhoudsopgave: Korte trips

 1. Londen
 2. Barcelona
  1. Schiphol - Barcelona
  2. Park Guell - fietsen in Barcelona
  3. Sagrada Familia - Casa Mila - en meer
  4. Barcelona - Schiphol
 3. Duitsland - Eifel
 4. Duitsland - Harz
 5. Cyprus