1. Korte trips
 2. Duitsland - Harz

Motorrijden in de Duitse Harz

Duitsland - Harz

Harz

 
Harz
Location Harz.PNG
Hoogste punt Brocken (1142 m)
Lengte 100 km
Breedte 30 à 40 km
Oppervlakte 2226 km²
Locatie Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen
Type Middelgebergte
Het dal van de Bode
Het dal van de Bode
De top van de Brocken met zendmast en de Brockenbahn
De top van de Brocken met zendmast en de Brockenbahn

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De hoogste berg is de Brocken met 1142 meter, die tot het Nationalpark Harz behoort. Dit nationale park beslaat ongeveer tien procent van het gebergte. De Harz is vanouds een belangrijk mijnbouwgebied. De gebergtevorming aan het eind van het Paleozoïcum, de Hercynische orogenese, is naar de Harz genoemd.

Geografie

De Harz verloopt over een lengte van 110 km in oost-westrichting en is 30 à 40 km breed. Het gebergte wordt onderverdeeld in de Oberharz in het westen en de Unterharz in het oosten. Het oostelijkste gedeelte van de Oberharz is de Hochharz, waartoe het Brockenmassief behoort. De Unterharz is aanzienlijk lager dan de Oberharz en reikt tot omstreeks 400 m hoogte. Vooral de Oberharz is dicht bebost met vooral beuken in de lagere en dennen in de hogere gedeelten. In de Unterharz vindt ook landbouw plaats.

Rondom de Harz bevindt zich het Harzvorland.

Bstuurlijk behoort de Harz tot de deelstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen. De onbewoonde kern van de Harz vormt het grootste gemeentevrije gebied van Duitsland.

Afwatering

Het Brockenmassief vormt de waterscheiding tussen de stroomgebieden van de Wezer in het westen en de Elbe in het oosten. De voornaamste rivieren die in de Oberharz ontspringen zijn de Oker, de Innerste en de Oder. Vanuit de Unterharz komen de Bode en de Wipper.

In de Harz bevindt zich een groot aantal stuwmeren, waarvan het eerste, de Sösetalsperre, in 1931 werd voltooid. Het gebied is verder bekend vanwege de historische watergalerij, het Oberharzer Wasserregal, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Dit systeem van waterreservoirs, kanalen en tunnels werd tussen de 16de en 19de eeuw aangelegd ten behoeve van de mijnbouw.

Mijnbouw

Al in het jaar 968 werd melding gemaakt van mijnbouw in de Harz. In het gebergte werd vooral zilver en later ook koper, lood en zink gewonnen, totdat de mijnen in de 20ste eeuw werden gesloten. Rond 1800 waren de mijnen van de Oberharz ruim 500 m diep en daarmee de diepste ter wereld. Uitvindingen als de fahrkunst en de staalkabel zijn met de mijnen in de Harz verbonden. De technische universiteit in Clausthal-Zellerfeld, een plaats met niet meer dan 15.000 inwoners, is voortgekomen uit een mijnbouwacademie. De voormalige Rammelsbergmijnen staan sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst.

Verkeer

De stoomtreinen van de Harzer Schmalspurbahnen onderhouden een intensieve treindienst met oude locomotieven tussen de plaatsen Wernigerode, Nordhausen en Quedlinburg. Daarnaast kent de lijn een bijzondere bergrit naar de Brocken. De lijn kent overigens de enige tunnel in een smalspoorlijn in voormalig Oost-Duitsland.

 Bron: Wikipedia

Google map Motorrijden in de Duitse Harz

Inhoudsopgave: Korte trips

 1. Londen
 2. Barcelona
 3. Duitsland - Eifel
 4. Duitsland - Harz
  1. De Harz dag 1
  2. De Harz dag 2
  3. De Harz dag 3
  4. De Harz dag 4
 5. Cyprus