1. Korte trips
 2. Londen
 3. Big Ben en Houses of Parliament

Big Ben en Houses of Parliament, Londen Engeland

Londen

 Het Palace of Westminster, ook bekend onder de naam Houses of Parliament, staat aan de oever van de Theems in de Londense wijk Westminster.

Het paleis is de zetel van het Britse parlement, dat bestaat uit het Lagerhuis (House of Commons, vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) en het Hogerhuis (House of Lords, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer).

Op de plek van het huidige gebouw was al bebouwing aanwezig in de tijd van de Angelsaksen. De oudste nu nog bestaande gebouwen dateren echter uit ongeveer 1097. Koning Eduard de Belijder legde de grondvesten van het huidige gebouw door er rond het jaar 1050 een paleis te bouwen. Tot 1529 was dit het koninklijk verblijf van de Engelse koningen. In dat jaar vond een brand plaats, waardoor koning Hendrik VIII moest verhuizen naar het Palace of Whitehall. Niettemin is het gebouw nu nog altijd een paleis.

Op 20 januari 1265 vond hier de eerste bijeenkomst plaats van een Engels parlement en met enige onderbrekingen is dit de vergaderplaats gebleven. Bij een brand in 1834 ging er veel van het gebouw verloren. Na de herbouw in 1870 betrokken de Houses hun huidige onderkomen.

Het gebouw heeft ongeveer 1000 kamers, 100 trappen en meer dan 3 kilometer aan gangen. Enkele delen stammen nog uit de periode van voor de brand in 1834, maar het grootste deel dateert van de wederopbouw in 1870.

Opvallende kenmerken van het gebouw:

 • De 96 meter hoge klokkentoren (Clock Tower), die beter bekend is onder de onjuiste benaming Big Ben. Big Ben is in werkelijkheid de naam van de grote slagklok die in de toren hangt.
 • Westminster Hall, waarvan de oudste delen stammen uit de Normandische tijd en een fraai houten plafond bevatten.
 • Het Hoger- en Lagerhuis liggen in het centrale deel van het gebouw.
 • De Victoria Tower is de vierkante toren aan de zuidwestelijke kant.
   

 

Bron: Wikipedia

Google map Big Ben en Houses of Parliament, Londen Engeland

Inhoudsopgave: Korte trips

 1. Londen
  1. Londen - dag 1
  2. Londen - dag 2
  3. Londen - dag 3
  4. Londen - dag 4
  5. Hyde Park
  6. Buckingham Palace
  7. Big Ben en Houses of Parliament
  8. Westminster Abbey
  9. Trafalgar sqare
  10. Tower of London en Tower Bridge
  11. St Pauls Cathedral
  12. British National Museum
  13. Temple Church
 2. Barcelona
 3. Duitsland - Eifel
 4. Duitsland - Harz
 5. Cyprus