1. Korte trips
 2. Londen
 3. Buckingham Palace

Buckingham Palace, Londen, Engeland

Londen

Geschiedenis
Oorspronkelijk heette het gebouw 'Buckingham House' omdat het in 1703 werd gebouwd voor John Sheffield, graaf van Buckingham. Koning George III kocht het pand in 1762 van zijn nakomeling Sir Charles Sheffield. Sinds 1837 doet het dienst als residentie. Het huidige uitzicht dateert van rond 1820; Koningin Victoria was de eerste koningin die er verbleef. Zij liet de witte gevel in de jaren 40 optrekken. Als de koningin aanwezig is, wappert de Koninklijke standaard op het middelste paviljoen; is zij er niet, dan wordt de Union Jack gehesen. Er werken dagelijks ruim 800 mensen aan de Koninklijke Hofhouding.


Architectuur
De witte symmetrische gevel van het Paleis leent zich uitstekend als het decor voor ceremoniën. Jaarlijks groeten de Windsors de bevolking vanaf het Balkon (dit al sinds 1851). Het paleis heeft 775 kamers, waarvan 78 badkamers. De paleisgevel is 108 meter breed en het gebouw is 120 meter diep, met een hoogte van 24 meter. De oppervlakte bedraagt 77.000 vierkante meter, het heeft 1514 deuren en ruim 760 vensters die om de zes weken worden gereinigd. Elektriciteit is er sinds 1883. Er is een kapel, een dokterskabinet, een zwembad en een cafetaria voor het personeel. De grootste zaal is de balzaal (36,6m x 18m x 13,5m); hier vinden staatsdiners plaats. Staatshoofden slapen in de Belgische suite; deze werd gebouwd door koningin Victoria voor haar oom, Leopold I van België.

Buckingham Palace is, sinds George III het kocht, meerdere malen verbouwd en vergroot. Sinds 1993 zijn gedeelten van het paleis toegankelijk voor het publiek.[1]Een van de mooiste zalen is de troonzaal, waar de troon van de Koningin staat. Ook de tronen van haar ouders en grootouders staan hier. In Buckingham Palace bevindt zich een gedeelte van de Koninklijke Collectie, met schilderijen van onder andere Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Vermeer, Poussin, Canaletto en Claude Lorrain. Er staan ook sculpturen van Canova en Chantrey, een collectie Sèvres-porselein en fraai Brits en Frans meubilair.


Aflossing van de Wacht
Kenmerkend voor de Britse Paleizen is dat de Koninklijke Wacht dagelijks wordt afgelost; deze erewacht symboliseert de functie van Hoofd van Defensie van de vorstin. De wachten mogen zich niet bewegen, behalve tijdens de ceremoniële aflossing. Eenmaal per dag (in de winter om de andere dag) wordt op het voorplein van Buckingham Palace ceremonieel de wisseling van de wacht uitgevoerd. Dit eeuwenoude ceremonieel is een voorbeeld van de tradities die nog steeds leven aan het Britse hof.

 Bron: Wikipedia

Google map Buckingham Palace, Londen, Engeland

Inhoudsopgave: Korte trips

 1. Londen
  1. Londen - dag 1
  2. Londen - dag 2
  3. Londen - dag 3
  4. Londen - dag 4
  5. Hyde Park
  6. Buckingham Palace
  7. Big Ben en Houses of Parliament
  8. Westminster Abbey
  9. Trafalgar sqare
  10. Tower of London en Tower Bridge
  11. St Pauls Cathedral
  12. British National Museum
  13. Temple Church
 2. Barcelona
 3. Duitsland - Eifel
 4. Duitsland - Harz
 5. Cyprus