1. Korte trips
 2. Londen
 3. St Pauls Cathedral

St. Pauls Cathedral, Londen Engeland

Londen

 St Paul's Cathedral is een kathedraal gelegen op Ludgate Hill, in de Londense binnenstad, de City. Het is de zetel van de Anglicaanse bisschop van Londen.

Het huidige gebouw stamt uit de 17e eeuw en is opgetrokken uit portlandsteen in de stijlen uit de late Renaissance en barok. De indrukwekkende koepel bereikt een hoogte van 108 meter, waardoor het gebouw de skyline van Londen lange tijd beheerste.

De kathedraal is gebouwd in west-oostelijke richting. Het schip heeft drie kleinere kapellen in de aangrenzende zijbeuken: All Souls en St Dunstan's aan de noordzijde en de kapel van de Order of St Michael and Saint George aan de zuidzijde.

De koepel heeft drie galerijen: de Whispering Gallery (Fluistergalerij), de Stone Gallery en de Golden Gallery. Met name de eerste heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen vanwege de eigenaardigheid dat men elkaar, pratend langs de muur, op grote afstand kan verstaan. De koepel weegt alleen al 67.000 ton. Onderin de koepel is een ketting van stalen stangen ingemetseld die voorkomt dat de koepel uit elkaar zou vallen.

Het koor strekt zich uit ten westen van de koepel en bevat de ruimten voor de geestelijken, het koor en het orgel. Het huidige orgel is het op twee na grootste in Groot-Brittannië.

Ten noorden en zuiden van de koepel ligt het dwarsschip. De kathedraal heeft een omvangrijke crypte waarin vele gedenktekenen te vinden zijn. De architect, Sir Christopher Wren, die het gebouw ontwierp na de Grote brand van Londen, was de eerste die in de crypte werd begraven (1723).

De kathedraal heeft nog maar weinig kerkschatten. In de loop van de tijd zijn vele verloren gegaan en na een grote kerkroof in 1810 zijn de meeste verdwenen.

St Paul's tijdens de bombardementen in 1940Al in het jaar 604 bestond in Londen een gebouw gewijd aan St Paul (de apostel Paulus). Een aantal malen werd het gebouw beschadigd of vernietigd, maar steeds werd het herbouwd. De eerste kathedraal werd in 675 door brand verwoest. De tweede werd geplunderd en verwoest door Noormannen in 962. De Oude St Paul's werd gebouwd door de Normandiërs in hun geheel eigen stijl tussen 1087 en 1310. Het was de grootste kerk in Engeland en de op twee na grootste in Europa. Hij had de hoogste toren in Engeland tot die in 1561 na een brand als gevolg van blikseminslag verloren ging. De toren werd niet herbouwd en het gebouw raakte in verval. In 1666, bij de grote brand van Londen, stond het al op de nominatie om gesloopt te worden.

Wrens eerste ontwerp voor de nieuwe kathedraal, in de vorm van een Grieks kruis, werd in 1669 afgewezen als te radicaal. Zijn tweede ontwerp van 1673 vond ook geen goedkeuring. Het derde ontwerp werd in 1673 goedgekeurd en de bouw begon in 1675. De kathedraal werd voltooid in 1710. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij doelwit van Duitse bombardementen tijdens de Blitz, en werd ook geraakt door een bom op 9 oktober 1940, maar de schade bleef beperkt.

In de kathedraal liggen vele beroemde mensen begraven, waaronder admiraal Nelson en de hertog van Wellington. Winston Churchill is er ten grave gedragen. Bij de uitvaart van de grote oorlogsleider luidde de "Great Tom", de grootste klok van de kathedraal, hetgeen alleen pleegt te gebeuren bij de dood van vorstelijke personen en bisschoppen. Ook Samuel Johnson heeft er een standbeeld, evenals Florence Nightingale.

Hoewel de Britse koninklijke familie gewoonlijk haar huwelijken, begrafenissen, kroningen en herdenkingen doet plaatsvinden in Westminster Abbey, was St Paul's de locatie van het huwelijk van kroonprins Charles met Lady Diana Spencer.
 

Bron: Wikipedia

St. Pauls Cathedral, Londen Engeland

Klik op de foto's om een grotere versie te bekijken

Google map St. Pauls Cathedral, Londen Engeland

Inhoudsopgave: Korte trips

 1. Londen
  1. Londen - dag 1
  2. Londen - dag 2
  3. Londen - dag 3
  4. Londen - dag 4
  5. Hyde Park
  6. Buckingham Palace
  7. Big Ben en Houses of Parliament
  8. Westminster Abbey
  9. Trafalgar sqare
  10. Tower of London en Tower Bridge
  11. St Pauls Cathedral
  12. British National Museum
  13. Temple Church
 2. Barcelona
 3. Duitsland - Eifel
 4. Duitsland - Harz
 5. Cyprus