1. Korte trips
 2. Londen
 3. Westminster Abbey

Westminster Abbey, Londen Engeland

Londen

Westminster Abbey heet officieel: 'The Collegiate Church of St Peter'. Het is een voornamelijk in gotische stijl opgetrokken kerk, en is traditioneel de plaats waar kroningen en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden.

Ontstaan
De legende wil dat de abdij werd gesticht ten tijde van koning Saberth van Essex, toen een visser een visioen zag van Petrus. Hij werd gebouwd op een eiland in de rivier de Theems. Ten tijde van koning Eduard de Belijder werd de abdij verbouwd in Normandische stijl (1045 - 1065). Het geheel werd gebouwd als een abdij voor benedictijner monniken en werd ingewijd op 28 december 1065. Tussen 1245 en 1517 werd de abdij verbouwd in Gotische stijl. De eerste fase van de herbouw vond plaats onder koning Hendrik III en het gebouw werd voltooid tijdens de regering van Richard II. Hendrik VII voegde er in 1503 een kapel aan toe in de laatgotische zogeheten perpendiculair stijl.

Tijdens de kerkhervorming onder Hendrik VIII werd Westminster Abbey in 1534 slachtoffer van de opheffing van de kloosters en in 1540 gesloten. De abdij werd aan de benedictijnen teruggegeven onder koningin Maria I, maar zij werden er weer uit gezet onder koningin Elizabeth I in 1559. In 1579 bepaalde Elizabeth dat Westminster een "royal peculiar" zou worden: een kerk die rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de vorst viel en niet van de aartsbisschop van Canterbury. Zij maakte er een school van: The Collegiate Church of St. Peter. Sindsdien is het hoofd niet de bisschop, maar een deken die wordt aangesteld door de vorst. Tot de 19e eeuw was de abdij na Oxford en Cambridge de derde belangrijkste plaats van wetenschap in het land.

Kroningen
Koning Harold II Godwinson was de eerste vorst die in de kerk werd gekroond, in 1066. Op de eerste kerstdag van datzelfde jaar werd Willem de Veroveraar hier gekroond als zijn opvolger, en alle daarop volgende Engelse vorsten (behalve Lady Jane Grey, Eduard V en Eduard VIII, die niet gekroond werden). De aartsbisschop van Canterbury leidt traditioneel deze ceremonie, hoewel Harold en Willem werden gekroond door de aartsbisschop van York.

Bijzettingen
Hendrik III verbouwde de kerk ter ere van de heiligverklaarde koning Eduard de Belijder, wiens overblijfselen hier werden geplaatst. Hendrik III werd vlakbij hem bijgezet, evenals de koningen uit het huis Plantagenet, hun vrouwen en familieleden, en de meeste andere koningen en koninginnen van Engeland. Echter, Hendrik VIII en de meeste vorsten na Karel I werden bijgezet in Windsor. In Westminster Abbey liggen ook Stadhouder Willem III van Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht en Overijssel, koning van Engeland en Schotland, en diens vrouw Maria II Stuart. Zij zijn een van de weinige Oranjes die niet in de grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet zijn.

Aristocraten werden bijgezet in de zijkapellen. Ook de middeleeuwse schrijver Geoffrey Chaucer werd hier bijgezet, en na hem andere dichters en schrijvers in wat bekend zou worden als de Poets' Corner. Beroemde musici als Henry Purcell en Orlando Gibbons vonden ook hier, op hun belangrijkste werkplaats, hun laatste rustplaats. Al met al werd het in de loop van de eeuwen een eer om in Westminster Abbey bijgezet te worden, ook voor generaals, politici, wetenschappers en andere groten uit de Engelse samenleving, zoals:

Robert Adam                            Rudyard Kipling
Clement Attlee                         David Livingstone
Robert Browning                     Isaac Newton
Geoffrey Chaucer                    Laurence Olivier
Charles Darwin                       William Pitt de Jongere
Charles Dickens                     William Pitt de Oudere, 1e graaf van Chatham
John Dryden                            Henry Purcell
William Ewart Gladstone      Ernest Rutherford
Georg Friedrich Händel        Edmund Spenser
Dr Samuel Johnson              Alfred Lord Tennyson
Ben Jonson                            Ralph Vaughan Williams
Lord Kelvin

Oliver Cromwell werd ook in de abdij bijgezet, maar Charles II liet zijn stoffelijke resten verwijderen. Voor William Shakespeare is er een gedenkteken, maar diens graf ligt in zijn geboorteplaats Stratford-upon-Avon.

Bron: Wikipedia

Google map Westminster Abbey, Londen Engeland

Inhoudsopgave: Korte trips

 1. Londen
  1. Londen - dag 1
  2. Londen - dag 2
  3. Londen - dag 3
  4. Londen - dag 4
  5. Hyde Park
  6. Buckingham Palace
  7. Big Ben en Houses of Parliament
  8. Westminster Abbey
  9. Trafalgar sqare
  10. Tower of London en Tower Bridge
  11. St Pauls Cathedral
  12. British National Museum
  13. Temple Church
 2. Barcelona
 3. Duitsland - Eifel
 4. Duitsland - Harz
 5. Cyprus