1. Vakanties
  2. Egypte
  3. Abu Simbel

De tempels van Ramses II, bij Abu Simbel - Egypte

Egypte

Zondag 5 augustus 2007

Vandaag staat de tempel van Ramses II op het programma, beter bekend als Abu Simbel. Je moet er wel wat voor voer hebben, want we vertrekken om 4.00 uur! Je kan er alleen in konvooi naar toe. Deze ochtend zijn er 16 bussen, een aantal grote en een aantal kleine. Dat valt reuze mee. In het hoogseizoen zijn het er vaak 140! Op twee dagen per jaar zijn er zo´n 10.000 mensen die de tempel bezoeken en wel op 20 februari en 20 oktober. Dit zijn bijzondere dagen, omdat dit de enige dagen zijn dat de zon precies in de tempel schijnt en zo de beelden achterin in het zonnetje zet. Het is dan echt file lopen de tempel in en een seconde kijken en dan er weer uit. Maar vandaag valt het dus erg mee met de drukte. Ook het in konvooi rijden valt mee. Het houdt eigenlijk meer in, met zijn allen tegelijk vertrekken en dan op naar Abu Simbel, 260 kilometer verderop. Er gaat maar 1 weg naartoe dwars door de woestijn. Wel worden bij diverse controlepunten alle nummerborden genoteerd. Zo kan men controleren of alle bussen die heen gaan, ook weer terug komen. De zonsopkomst is niet mooi, jammer. Om 8.15 zijn we dan eindelijk bij de tempels. Tito koopt de kaartjes voor ons en we volgen hem om de berg naar de tempel. De berg is verplaatst van de oorspronkelijke locatie naar de huidige, omdat door de aanleg van de Hoge Dam het Nassermeer is ontstaan. De tempels zouden onder water verdwijnen, maar oor ze dus met berg en al te verplaatsen kunnen we ze vandaag nog bewonderen. Knap stukje werk! Dus we lopen om de berg heen en dan zie je ze opeens staan… De 4 hoge beelden van Ramses II, schitterend! Ook het uitzicht over het Nassermeer is erg mooi. We krijgen natuurlijk weer wat uitleg van Tito en hebben daarna ruim de tijd om alles te bekijken. Er zijn hier 2 tempels, 1 voor RamsesII en 1 voor zijn vrouw, Nefertari. Dit is uitzonderlijk, want meestal werden er alleen tempels gebouwd voor de mannen.
Je mag binnen helaas geen foto´s maken omdat anders de kleuringen beschadigd kunnen raken. Voor heel veel Italianen is de verleiding toch te groot, dus er wordt nog al wat afgeflitst, erg jammer en hinderlijk. De hiërogliefen zijn erg mooi, uitgehakt uit de berg. Ook redelijk wat van de kleuren zijn nog bewaard gebleven. Het maakt echt een enorme indruk op ons. Hier kom je voor naar Egypte! We kopen de foto´s die iedereen kan kopen om toch iets te kunnen laten zien. En dan wachten we bij de cafetaria tot het konvooi weer terug rijdt naar Aswan. Onderweg zien we verscheidene keren een fata morgana. Het lijkt inderdaad net of er
een meer of de zee te zien is. Een enorme gladde weerspiegeling in het zand. Om 13.00 uur zijn we weer bij het hotel. Luieren op de kamer en op het dakterras en zwembad. Vakantie!!!