1. Vakanties
  2. Egypte
  3. Het Islamitische Cairo

Het Egyptisch museum, de Citadel en de Khan al Kahili bazaar - Cairo - Egypte

Egypte

Dinsdag 31 juli 2007

Na het ontbijtbuffet (dat hetzelfde is als gisteren) worden we opgehaald door Tito.We zullen deze dag eerst naar het beroemde Egyptische Museum in Cairo gaan. In wederom hoog tempo leidt hij ons langs belangrijke en beroemde museumstukken. Hier en daar vertelt hij wat, geeft uitleg over de vondsten uit de tombe van Toetankamon. Het ene stuk is nog mooier dan het andere.Na zijn snelle rondleiding krijgen we nog tijd om zelf rond te lopen. Vooral het bekende masker van King Toet en andere schatten zijn erg indrukwekkend. Het museum zelf is vooral erg oud. Er is geen airconditioning, er zijn weinig bordjes bij de tentoongestelde stukken. Veel oude houten kasten met smerig glas waarin de waardevolle spullen tentoongesteld worden. Het komt allemaal een beetje rommelig over. Jammer, want er staan prachtige stukken, beelden en werktuigen uit de oude tijd. Maar al met al wel heel leuk om hier geweest te zijn. Na het museum gaan we naar de Moskee van Mohammed Ali in de Citadel. De Citadel is een soort heuvel met een vesting. Vanaf deze plek zijn de stad en het land 700 jaar bestuurd. De moskee ziet er schitterend uit, naar model van de Aya Sophia in Istanbul. We krijgen uitleg over de islam en maken foto’s. Buiten hebben we mooi uitzicht over Cairo, de stad van de 1000 minaretten. Dat betekend dus 500 moskeeën in deze stad!! Het is hier wel flink warm, maar nog net te doen. De plek voor de Citadel is door Mohammed Ali gekozen omdat dit de schoonste plek in de stad was. Hij heeft dit getest door op verschillende plaatsen in de stad een stuk vlees op te hangen. Elke opvolgende dag ging hij kijken waar het vlees al begon te rotten. Op de plek van de Citadel bleef het vlees het langst goed, dus dat moest de schoonste plek zijn geweest. We gaan de bus weer in op weg naar de lunch. Een grote toeristenboot op de Nijl. Het uitzicht is prima, het eten een uitgebreid buffet, dus voor ieder wel iets wat hij/zij
lust. Maar er zijn wel erg veel toeristen, en dat in het laagseizoen… Na de lunch vertrekken we naar het Papyrus Instituut/ Museum (annex winkel). We krijgen uitleg over hoe papyrus wordt gemaakt al sinds de oudheid. We krijgen tips over waar we op moeten letten als we papyrus willen gaan kopen. Waar je op moet letten en waar je aan kunt zien of het echt papyrus is of bananenblad.
Leuk om te zien maar niet spectaculair. Wel knap dat de oude Egyptenaren in staat waren om zo schrijfmateriaal te vervaardigen. En dan krijgen we natuurlijk de mogelijkheid mooie vellen te kopen. We laten ze in de winkel achter. De bus weer in op weg naar Islamitisch Cairo. Het oude islamitische del van de stad. Heel veel moskeeën, theehuizen maar waar het vooral om gaat: de bazaar: Khan Al Kalili. Erg groot, druk en warm maar leuk om doorheen te lopen. De verkopers zijn natuurlijk opdringerig, maar niet erg hinderlijk. We krijgen de rust om gewoon lekker te slenteren en rond te kijken. De verkopers gewoon negeren en vooral geen oogcontact maken werkt het beste. We maken veel foto’s en kopen een shawltje, drinken wat en gaan de bus weer in. Chaotisch maar erg leuk om gezien te hebben. Onderweg kijken we mensen, laten het stadsbeeld op ons inwerken en zijn erg blij met onze chauffeur Achmed de 2de. We zijn om half 6 terug in het hotel.Na een drankje en wat eten op het dakterras besluiten we nog even om wat foto’s te maken van Cairo bij nacht. We lopen samen met Hanneke de grote straat af richting de Nijl. Op de eerste avond vanuit de bus zag het er zeer gezellig uit. Dat klopt inderdaad. Veel mensen flaneren over de bruggen over de Nijl. Eigenlijk hebben we geen toeristen gezien, en hebben dan ook veel bekijks… Of zullen het onze spaghettibandjes en blote knieën zijn? Ach een leuke wandeling, leuke foto’s kunnen maken en de benen even kunnen gebruiken. Nu is het 23.30 uur en gaan we slapen. Morgen een dag voor ons zelf. Heerlijk!