Elk (PL) - Vilinius (LT)

Motorvakantie St Petersburg Rusland

Zaterdag 29 juni 2013
Elk (PL) - Vilinius (LT), 288 km 

Vandaag laten we Polen achter ons om naar de volgende bestemming te rijden: Litouwen, een voormalig lidstaat van de Sovjet Unie. Nu een van de Baltische Staten. We verblijven daar in de hoofdstad Vilnius.
 
Gelukkig is het bij vertrek uit Elk droog, zelfs een voorzichtig zonnetje laat zich zien! Dus de regenpakken blijven in de koffers, ook wel eens fijn. We rijden vlot de stad Elk uit om door een fraai landschap, heuvels, bos en meren weer door het platteland van Polen te rijden. Wel vrij veel lange rechte wegen, maar gelukkig erg rustig en mooi, dus dat maakt een hoop goed.
 
Vlak voor de grens nog even tanken en dan rijden we Litouwen binnen. Tegenwoordig ook "gewoon" een lidstaat van de EU, dus zonder controles etc de grens over. Het landschap is nog wel hetzelfde, mooie glooiende heuvels, maar de dorpjes doen toch wel heel anders aan. Of juist heel oud, hout gestookt. Of we zien dorpjes in communistische stijl: grote betonnen flatgebouwen, eenheidsworst. Met per dorp een paar mooie voormalige overheidsgebouwen. Heel apart om te zien. En de dorpelingen vinden ons ook apart om te zien. Menig hoofd wordt gedraaid als wij op onze BMW's voorbij rijden. Ik krijg de neiging om te gaan zwaaien bij al die verbaasde blikken.
 
We maken een stop bij het Grutas Park. Dit is een park met een prive verzameling van Russische standbeelden en dergelijke, welke zijn gespaard bij de val van het Sovjet regime in deze regio. Erg indrukwekkend om al die standbeelden van onder andere Lenin en Stalin zo bij elkaar te zien. Wel een beetje toeristisch opgezet, maar dat valt ook bijna niet te voorkomen. Het is trouwens een 'privecollectie' van een rijke Litouwse zakenman.
 
Na de lunch in dit bijzondere park beginnen we aan de laatste etappe van vandaag. Op naar Vilnius. Het begint wel wat te sputteren. Maar niet genoeg om onze regenpakken te voorschijn te halen. Na een vlotte rit komen we rond half 4 aan in Vilnius.
 
Ons hotel ligt in het oude centrum, dus is het even zoeken waar we moeten zijn. De navigatie wil ons steeds een verboden in te rijden straatje in hebben. Op een gegeven moment (na 3 rondjes door 't centrum vol toeristen en terrasjes) zien we andere auto's ook gewoon die staat in rijden. Dus besluiten we om er maar achteraan te rijden. En binnen een minuut staan we voor de deur an het hotel.
 
Een voormalig klooster, dat werkelijk prachtig is gerestaureerd. We slapen in het Domus Maria. Later lezen we in de lonely planet dat er maar 2 hotelkamers in Vilinius zijn, met uitzicht op de Gate of Dawn (de oude stadspoort), en laat dat nu net onze kamer zijn!
 
's avonds lopen we een rondje door het oude centrum. De Stad doet erg gezellig aan, veel pleintjes, terrasjes, restaurantjes en mooie gebouwen. We proberen nog wat geocaches te logen, wat deels lukt, maar ook een aantal die we iets beter moeten lezen. Nog een laatste biertje in de pub en dan lekker slapen na een lange maar mooie (redelijke droge) dag.