1. Vakanties
  2. Motorvakantie St Petersburg Rusland
  3. Narva (EST) - St Petersburg (RUS)

Narva - Sint Petersburg

Motorvakantie St Petersburg Rusland

Maandag 8 juli 2013
Narva (EST) - Sint Petersburg (RUS), 188 km
 
Zo, vandaag belooft een bijzondere dag te worden: de etappe naar het hoofddoel van onze reis: het Russische Sint Petersburg!
 
Omdat we hebben gelezen dat de grensovergang wel een paar uur kan duren, staan we vroeg op om genoeg tijd te hebben voor vandaag. Want ook het stuk rijden in Rusland kan wel even duren ivm de slechte wegconditites. 
 
Gisteren hadden we de grenspost al even bekeken, om de hoek bij ons hotel zo ongeveer. We komen daar aan, blijkt dat we eerst naar een borderstation hadden gemoeten om een nummertje te halen. De beambte spreekt geen Engels, maar gelukkig heeft ie een briefje met Engelse uitleg. En hij wijst ons even aan waar het station zit waar we ons eerst moeten melden.
Dus wij daar heen, melden bij huisje 1. Hier controle van de paspoorten en kentekenbewijzen. Er wordt wat in de computer gekeken (het bordje valt op: no snooping!, oftewel: niet gluren...). En na € 1,30 pp krijgen we een bonnetje waarmee we naar huisje 2 kunnen, zo'n 200 meter verderop.
Daar weer de papieren inleveren, weer wat gerommel op de computer en ons bonnetje wordt samen met €2 ingeruild voor het nummertje wat we nodig hebben bij de grens. De beambte: "now you can go further."
Dus stappen we weer op de motoren naar de grens (een km of 3 verderop) en staan in de rij voor wat ons nu opvalt huisje nummer 3!
De beambte die ons net had geholpen pakt ons nummer aan en we mogen door naar huisje 4.
Al met al zijn we nu al een dik uur bezig...
Bij het volgende huisje weer controle paspoorten en kentekenpapieren, chassisnummers worden gecontroleerd. Alles is in orde, we mogen Estland uit! Dus rijden we over de brug, stukje niemandsland, tot we de Russische grens tegenkomen.
Hier worden we opgewacht door een dame, controleert weer alle papieren en geeft ons de formulieren voor de douane om in te vullen. Doorrijden naar volgende huisje aub. Daar vullen we de papieren in. Een formulier is een douaneverklaring voor aan te geven goederen, de andere een formulier met visa gegevens etc.
Bij het volgende checkpoint controleren ze voor de zekerheid nog maar eens de paspoorten en kentekenbewijzen en nemen ze een deel van de ingevulde formulieren weer in.
Stempel op je paspoort en doorrijden tot de stopstreep.
Daar weer een mannetje. Deze controleerd de inhoud van de motorkoffers, maar niet heel grondig gelukkig dus dat scheelt weer in en uitpakken.
En dan weer naar t volgende loket. Waar een dame ons erop wijst dat we de formulieren voor de aan te geven goederen niet goed hebben ingevuld. Gelukkig helpt ze ons en zo kunnen we na 2.5 uur Rusland in, denken we. Want na 100 meter staat weer een stopbord en willen ze nog een keer de papieren zien. Want stel je voor dat je al die vorige controles bent voorbij gereden.... Maar goed. Zonder al te veel moeite zijn we dus daadwerkelijk in Rusland. 
 
Het eerste deel van de reis gaat over prima asfalt, dus we blijven hopen dat het goed komt. Maar inderdaad als we de grootste weg afrijden, beginnen de kuilen en gaten al. Goed opletten dus. Op een gegeven moment stuurt de navigatie ons een onverharde weg op. We gokken erop dat die best goed blijft zoals het eerse deel. Want we hoeven over 46 km pas weer af te slaan. En inderdaad op een paar grote kuilen na, valt het reuze mee. Na 15 minuten wordt de weg zelfs weer verhard.
Op zich rijdt het allemaal prima. Al snappen we soms de verschillen in wegkwaliteit niet. Van 't ene op 't andere moment enorme kuilen. Maar het gaat voorspoedig, alleen een lunchplek vinden we niet. Dan maar door naar de stad.
 
Het verkeer wordt drukker, maar op zich valt het mee met het weggedrag van medeweggebruikers. Ze rijden wel hard, maar kijken op zich goed uit. We komen al wat mooie kerken en gebouwen tegen, nu voelt het echt als Rusland!
 
Tegen 16 uur arriveren we bij ons hotel. Een mega Russische kolos met 1037 kamers. We worden eerst in het oude gedeelte geplaatst. De kamer valt enorm tegen. Het is er warm en meubilair is oud en versleten. Na geprobeerd te hebben via de telefoon een upgrade te krijgen, worden we uitgenodigd om bij de receptie verder te praten. Dezelfde jongen die ons had ingecheckt is er nog. Hij zei (in zichzelf): "I knew you would be back". Wat een lef! We krijgen een upgrade naar een deluxe kamer, die gerenoveerd is. Wat een verschil! En we hoeven niets bij te betalen. 
 
's Avonds willen we eigenlijk in de buurt van het hotel eten, maar we vinden niet iets wat ons leuk lijkt. Dus uiteindelijk zijn we toch al bij de Hermitage en oude binnenstad uitgekomen. Diner aan Nevski Prospekt, niets bijzonders, maar wel lekker: pasta... Na het eten lopen we nog wat door de stad, terug naar 't hotel. Wat een dag vol indrukken! En morgen worden er dat nog meer, want dan gaan we met een gids de stad in.

Narva - Sint Petersburg

Klik op de foto's om een grotere versie te bekijken