Riga

Motorvakantie St Petersburg Rusland

Woensdag 3 juli 2013
Rustdag Riga (LV), 0 km
 
Zo, vandaag weer even niet op de motor, maar een dag sightseeing in Riga. In de boeken omschreven als het Parijs van het Noorden. Dat schept natuurlijk verwachtingen....
 
Gisteravond hadden we natuurlijk al een snelle blik geworpen en dat zag er goed uit. Het plan was om aan de hand van de lonely planet een stadwandeling te doen. Die route gaat langs het Art Nouveau deel van de stad. We bekijken een paar gebouwen en gaan dan richting de oude stad. We kunnen een paar geocaches zoeken en zo een indruk krijgen. Op zich is de stad ook niet heel groot, dus we hebben in redelijk tempo alles gezien. Het is wel erg mooi en we komen door het cachen idd weer op plaatsen die je zonder gids niet snel zult vinden. We zien veel oude pakhuizen, met nog het katrol systeem aan de plafonds. Het geheel doet lekker kneuterig aan. Kleine kronkelende straatjes, vrolijke gevels en een heerlijk zonnetje!
Ook ligt er een cache in het Letse bezettings museum. Hier nemen we uitgebreid te tijd voor. Het verhaal lijkt wat dat betreft redelijk op dat van buurland Litouwen. Eerst bezetting door de Russen in 1940, in 1941 door de Duitsers. Om vervolgens weer door de Sovjets te worden bezet, na de 2de Wereldoorlog. Veel Letten zijn naar werkkampen in Siberië gedeporteerd, de zogenaamde Goelags. De overeenkomsten met de concentratiekampen van de Nazi's zijn overduidelijk... 
Na het museum gaan we op zoek naar een eetgelegenheid waar we kunnen lunchen zonder gelijk de hoeveelheid van een diner te hoeven nemen. we zijn erachter gekomen dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is hier in de Baltische landen. Uiteindelijk lukt het toch, een crepe en een (kleine) baguette. We doorkruisen de stad diverse keren en tegen het einde van de middag zijn we het geslenter eigenlijk ook wel zat. Dus terug richting het hotel. 
Edwin trekt er nog even op uit om ook voor hem een nieuwe communicatieset te kopen. En Leonie blijft op de kamer om dit reisverslag bij te werken en de komende routes op de GPS te zetten. Na het douchen nemen we een kijkje in de star lounge van ons hotel op de 11e verdieping met mooi uitzicht over de stad. En daarna weer richting de oude stad voor alweer onze laatste avond Letland. Morgen vertrekken we namelijk alweer. Op naar de volgende Baltische staat: Estland.