Siaulai -Riga

Motorvakantie St Petersburg Rusland

Dinsdag 2 luli 2013
Siaulai (LT) - Riga (LV), 358 km
 
Vandaag staat ons een redelijk lange tocht te wachten. Gelukkig hebben we wel wat onderbrekingen met bezienswaardigheden onderweg. Maar eerst even boodschapjes doen voor de picknick lunch onderweg. Zo ongeveer tegenover het hotel zit een grote supermarkt, dus dat vormt geen enkel probleem.
Vlak na het stadje Siaulai is een bijzondere bezienswaardigheid: de kruisheuvel. Tegenwoordig een katholieke bedevaartsoort waar in de loop van de tijd een enorme hoeveelheid kruizen zijn geplaatst. Van heel groot tot heel klein. In de tijd van de Sovjet bezetting was het plaatsen van de kruisjes verboden. De Russen hebben zelfs de heuvel met bulldozers met de grond gelijk gemaakt. Maar de lokale bevolking trok er 's nachts op uit om weer nieuwe kruizen neer te zetten. Zo werd de kruisheuvel ten tijde van de bezetting ook een plaats van vreedzaam protest. Indrukwekkend is het best, er staan echt enorm veel kruizen. We lopen even een rondje, maken wat foto's en stappen dan weer op de motoren (zonder regenkleding!).
 
De volgende stop is ook nog in Litouwen, maar wel 150 km rijden. We hebben al gelezen dat de voormalige raketbasis waar we naar onderweg zijn, alleen met een gids te bezoeken is. Volgens de navigatie zouden we de tour op 5 minuten missen... Dus we rijden vlot door over de redelijk grote weg. De omgeving is mooi, alleen de route wat minder inspirerend... Na ongeveer 130 km gaan we van de grote weg af en komen we aan in het Zemsitija nationaal park. Nu wordt het weer echt leuk rijden, over kleine kronkelende weggetjes. Om 11.50 arriveren we bij het koude oorlog museum van waaruit de tour vertrekt. Net optijd dus! We worden rondgeleid door de raketbasis. De Russen zaten hier gelegerd van 1962 t/m 1979, in 1978 zijn de nucleaire wapens verwijderd. Er waren 4 schachten in de grond, in elk daarvan bevond zich een atoombom. Zowel tijdens de Cuba crisis als de Praagse Lente had het niet veel gescheeld (telefoonstoring en technische storing) of vanuit hier waren atoombommen afgevuurd. De doelen waren: Spanje, Noorwegen, west-Berlijn, Groot-Britannie en Frankrijk. Genoeg capaciteit dus om heel Europa uit te roeien... 1 van de schachten is gerenoveerd en kan bezichtigd worden. We zien de oude controle kamers, tentoonstellingen, foto's en modellen van de raketten die hier stonden. Erg indrukwekkend allemaal. We zijn ook maar met een ander stel, dus we krijgen uitgebreid antwoord op onze vragen. Een stop die een eind omrijden is, maar zeker de moeite waard!
 
We lunchen hier even, heerlijk in het zonnetje. Daarna rijden we verder richting de Letse grens. Ook hier kunnen we zonder controle doorrijden over kleine binnenwegen. De laatste 100 km of zo rijden we echter alleen over grote wegen. De omgeving is erg mooi, maar wel heel veel grote wegen die alleen maar rechtdoor gaan. We zijn dan ook allebei blij als we rond 17 uur aankomen in Riga. Wel moeten we midden in de spits de stad doorkruisen. Het is een redelijk grote stad, dus ook lekker druk. Maar zonder al te veel moeite bereiken we ons hotel. Even zoeken naar de parkeerplaats, maar na het inchecken is duidelijk hoe we moeten rijden. Na het douchen lopen we richting de oude stad om te gaan eten. We zijn aangenaam verrast! Wat een gezellig sfeertje hangt hier! Op het plein bij de kathedraal is een soort muziek festival, veel terrasjes en eetgelegenheden. We hebben een erg leuke avond!en het zonnetje schijnt nog steeds!