1. Vakanties
  2. Motorvakantie St Petersburg Rusland
  3. St Petersburg (RUS) - Helsinki (FIN)

Sint Petersburg - Helsinki

Motorvakantie St Petersburg Rusland

Donderdag 11 juli 2013
Sint Petersburg (RUS) - Helsinki (FIN), 398 km
 
Tijd om Rusland achter ons te laten. Op naar Finland, het laatste land dat we aandoen deze fantastische reis. 
Na het ontbijt kopen we nog even een broodje bij de Subway achter ons hotel. Een beetje uit voorzorg, omdat de lunch er de "heenweg" in Rusland bij in geschoten was. We konden toen geen fatsoenlijke gelegenheden vinden. Om dit te voorkomen dus maar vast een broodje gekocht. Nog even uitchecken en dan de chaos van het verkeer in Sint Petersburg in. Het hotel ligt aan een best drukke weg en het is nog volop ochtendspits. Dus met een beetje brutaliteit drukken we onze motoren de stroom auto's in. Op zich verloopt dat allemaal vlotjes. En al snel zijn we bij de Kerk van de verlosser van het bloed. We willen nog wat foto's maken met de motoren bij de kerk. En dan laten we echt de prachtige stad achter ons.
 
We rijden over een goede, maar drukke en grote weg de stad uit. Geen enkel probleem. We krijgen de indruk dat vrachtwagens rond dit tijdstip niet in de binnenstad mogen rijden, want er zijn er een aantal aan de kant gezet door de politie. Dat maakt het rijden wel een stuk eenvoudiger. Na een korte tankpauze rijden we verder richting de grens met Finland. De weg gaat door mooi gebied, maar door de grote van de weg en het feit dat we 180 km recht door moeten, voelt het toch wat langdradig aan. Maar het schiet wel mooi op. Nog even tanken vlak voor de grens, we blijven natuurlijk Nederlanders en de benzine is hier maar 75 cent per liter... En dan op naar de controles bij de grens.
Op zich gaat Rusland uit vrij simpel. Paar keer je paspoort laten zien. Alle briefjes ivm douane etc worden ingenomen en we rijden niemandsland weer in. Helaas duurt het erg lang voor we de grens met Finland over zijn. We praten wat met twee Finse motor rijders die naar Kazachstan zijn gereden, dus op zich gaat de tijd redelijk snel. We horen via hen dat de Finnen de grenscontrole hebben aangepast. Tot kort voorheen waren er twee rijen, een voor EU paspoorthouders en een voor Russen. Maar omdat dat vaak mis ging en auto's moesten wisselen van laan, hebben ze besloten om alles op een hoop te gooien. Helaas voor ons betekend dat dus extra lang wachten. Maar ach, 't is gelukkig droog! 
Na anderhalf uur zijn we dan toch eindelijk weer in de EU, in Finland. Het zevende land van onze reis. Na de grens zoeken we een plekje om te lunchen. Dit doen we op het moment dat we de grote weg achter ons laten en een fantastische weg rijden. Heerlijk slingerend door liefelijke plaatsjes, over heuvels en langs meren! Hoe idyllisch kan het zijn zeg! We genieten volop. Na een kilometer of 40 komen we weer op de grote weg uit. Op zich jammer maar ivm de afstand en tijd ook wel weer prima. Zonder problemen rijden we Helsinki binnen. Het is niet erg druk en we rijden vlot naar het hotel. De ingang naar de parkeergarage is erg stijl. Dat wordt spannend morgen met uitrijden! We hebben een mooie kamer, van alle gemakken voorzien. Na het douchen lopen we de stad in. Erg relaxte sfeer hangt hier. Het is wel meer een winkelstad dan een stad met allerlei bezienswaardigheden, maar dat is prima. 
Na het eten lopen we nog een rondje door de stad en vinden we nog wat caches. Een prima einde van een lange maar wederom bijzondere dag.