Rustdag in Vilnius

Motorvakantie St Petersburg Rusland

Zondag 30 juni 2013
Rustdag Vilnius (LT), 0 km
 
Zo, vandaag even een dag niet op de motoren! Ze staan keurig geparkeerd bij ons klooster hotel in Vilnius. En daar zullen ze de hele dag lekker blijven staan. We gaan vandaag even niet rijden, maar de eerste van de Baltische hoofdsteden bekijken.
 
Na het prima ontbijt vertrekken we in korte broek(!), gewapend met de lonely planet en GPS te voet naar de Gate of Dawn, de eerste stop tijdens onze rondwandeling door de stad. Wat in Vilnius opvalt zijn zeer veel kerken en de gotische stijl van de de gebouwen. We hadden eigenlijk geen voorstelling van de stad. We waarderen de stijl van de stad. Eigenlijk stiekem toch mooie architectuur en niet alleen communistische gebouwen. Natuurlijk helpt het mee dat het heerlijk weer is. Onderweg een lekkere kop koffie bij een koffiebarretje aan de grote winkelstraat, de Gedimino Prospektas. Er is een sportevenementje of iets dergelijks. De straat is afgezet en sport en spel vind plaats op straat.
Een eind verderop is het KGB museum gevestigd. Best indrukwekkend om rond te lopen in het gebouw dat eerst door de Nazi's en later door de sovjets is gebruikt als gevangenis. Ook werden hier partizanen en vrijheidsstrijders gemarteld en geëxecuteerd. Verschrikkelijk kleine en dompige cellen, waar men met 15 personen werd vastgehouden. Niet mogen leunen tegen de muren en niet even mogen slapen overdag. Ook zien we de watercel. Een kleine verhoging van ongeveer 30 cm waar omheen ijskoud of bevroren water stond. De gevangenen werden hier ingezet in ondergoed en soms tot 5 daar gelaten. Rillingen over je lijf bij de gedachten. Al met al een zeer indrukwekkende geschiedenis die je wel weer even doet realiseren hoe belangrijk vrijheid is! 
 
's Middags doen we het wat luchtiger. Met de GPS in de hand vervolgen we de wandeling door de oude stad. Langs de kathedraal, door de winkelstraat op zoek naar geocaches. Zo komen we weer op plaatsen die niet in de gidsen staan. We vinden al met al een stuk of 7 caches. En tegen het eind van de middag is het tijd voor een biertje. Nog even lekker eten en onze dag in Vilnius zit er weer op. 
Morgen rijden we verder door Litouwen, richting Siaulai.